Gündem

DÜZCE'DE 2 BİN YILLIK 'TİYATRO BİLETİ' BULUNDU

Düzce’nin Konuralp bölgesinde devam eden kazı çalışmalarında tarihe ışık tutacak önemli buluntular ortaya çıkarıldı.

Batı Karadeniz’in tek antik tiyatrosu olma özelliğine sahip Konuralp Antik Tiyatrosu’nda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen pişmiş topraktan yapılmış bir tiyatro bileti ve Dionysos heykeline ait asa başı Thyrsus bulundu.

Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, bu önemli buluntuların antik tiyatronun sosyal ve kültürel geçmişine dair değerli bilgiler sunduğunu ifade etti. Özellikle tiyatro bileti, çapı 2,3 santimetre ve kalınlığı 0,3 santimetre olan yuvarlak para formunda, pişmiş topraktan yapılmış bir eser. Üzerinde Roma rakamı ile “V” (5) yazılı olan biletin ön yüzeyinde siyah firniş üzerine kazıma tekniğiyle işlenmiş bir gül motifi bulunuyor. Arka yüzeyinde ise oturma sırasını belirten numara dikkat çekiyor. Eserin, tiyatro oyunlarının düzenlendiği Erken Roma Dönemi’ne ait olduğu tahmin ediliyor.

Kazılarda ayrıca, Antik Yunan ve Roma mitolojisinde şarap ve eğlence tanrısı Dionysos ile ilişkilendirilen Thyrsus adlı asa başı da gün yüzüne çıkarıldı. Bu sembolik eser, uzun bir sopanın üzerine enginar, kozalak, sarmaşık ve asma dallarıyla süslenmiş bir yapıya sahip. Thyrsus’un yanı sıra, Afrodit heykelciği olduğu değerlendirilen ve Arles tipi olarak adlandırılan, giysisinin alt bölümü bir himationla sarılı, tomarlanmış detaya sahip bir figür de bulundu.

Müze Müdürü Aslan, bulunan eserlerin dönemin tiyatro kültürünü ve yaşam tarzını anlamada önemli ipuçları sunduğunu belirterek, kazıların devam ettiğini ve daha birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkarılmasının beklendiğini ifade etti.