Rapora göre, Türkiye’de günlük sosyal medya kullanımı ortalama 7 saati buluyor ve uzun süre ekran başında kalmak, çocuklarda şiddet eğilimini artırıyor, yalnızlık hissine yol açıyor ve aile içi çatışmaları körüklüyor.

Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileri

Raporda, sosyal medyanın psikolojik, fizyolojik ve sosyal ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı vurgulanarak, kontrolsüz kullanımın bağımlılığa, aile bireylerinden uzaklaşmaya ve sosyal ilişkilerde kopukluk yaratmaya neden olduğu belirtildi. Özellikle 16 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımının sınırlanması gerektiği ifade ediliyor.

Bakan Uraloğlu’ndan Açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 13 yaş altına sosyal medya yasaklanması konusunda henüz bir karar alınmadığını, ancak tartışıldığını belirtti. Uraloğlu, "Benim kişisel yaklaşımım sosyal medyada yaş sınırının 16 olması" dedi.

Dünyada ve Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı

Türkiye’de nüfusun yüzde 87’si yani yaklaşık 75 milyon kişi sosyal medya kullanıyor. Dünyada sosyal medya kullanım ortalaması 6,5 saatken, Türkiye’de bu süre 7 saat olarak kaydedildi. Türkiye’de en çok kullanıcıya sahip sosyal medya platformları ise Instagram, YouTube ve WhatsApp olarak sıralanıyor.

Dünyada Sosyal Medya Yasağı Uygulamaları

DÜZCE BELKA A.Ş.’DEN ‘KUSURSUZ’ ORGANİZASYON DÜZCE BELKA A.Ş.’DEN ‘KUSURSUZ’ ORGANİZASYON

Dünyada, sosyal medya kullanımına karşı çeşitli önlemler alınmış durumda. Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde iş cihazlarında sosyal medya kullanımına yasak getirildi. ABD’de ise birçok eyalet, kamu cihazlarında TikTok'u yasakladı. Avrupa’da da Norveç, İsveç, Belçika ve Danimarka gibi ülkeler TikTok kullanımını sınırladı veya yasakladı.

Bu gelişmeler, Türkiye’deki sosyal medya politikaları ve gençlerin dijital dünyada daha güvenli bir şekilde zaman geçirmeleri için yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği yönünde tartışmaları artırıyor.

Editör: Haber Merkezi