Gündem

TİCARİ HAYVANSAL ZEHİRLER DÜZCE ÜNİVERSİTESİNDE ELE ALINDI

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi iş birliği ve Apimaye sponsorluğunda düzenlenen “Ticari Değeri Olan Hayvansal Zehirler Çalıştayı I- Bal Arısı Zehri” programı, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, farklı üniversitelerden akademisyenler, araştırmacılar, arıcılar, özel sektör kuruluşları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, 2017 yılında ticari değeri olan bal arı zehri ile ilgili çalışmalara başladıklarını belirterek konuşmasına başladı. Bal arısı üretimi ve arı üretim cihazları ile ilgili sorunları paylaşan Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Ar-Ge çalışmalarıyla bu konuda önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi. Bal üretiminde dünyada ikinci sırada olduğumuzu hatırlatan Doç. Dr. Kekeçoğlu, “Üretimden pazarlamaya kadar bal arısı üretimini önemsiyoruz. Bugün de üretim ve pazarlama ile ilgili sorunlarımızı masaya yatırmak ve çözümler üretmek adına buradayız.” dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin ise çalıştay vesilesiyle tüm katılımcılara teşekkür ederek, Türkiye'nin bal üretimindeki potansiyelini ve dünya sıralamasındaki yerini vurguladı.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, arının çalışkan bir hayvan olduğunu ve arı ürünleri üretiminin artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yapıldığını belirtti. Ayrıca arıların davranışlarını inceleyerek mühendislik problemlerine çözümler geliştirildiğini söyledi.

Çalıştayın oturumlarında; bal arısı zehri üretimi, ticareti, sağlık alanında kullanımı, üretim teknikleri ve katma değerli ürünler geliştirme gibi konular üzerinde duruldu. Çeşitli oturum başkanlıkları altında uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı, bal arısı zehrinin pazarlanması, markalaşma ve ihracat süreçleri hakkında bilgi paylaşıldı.

Çalıştay, bal arısı zehri başta olmak üzere ticari değeri olan hayvansal zehirlerin üretimi, kullanımı ve ihracatı konusunda karşılaşılan sorunlara bilimsel çözümler getirilmesi açısından önemli katkılar sağladı.