Programa; Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin, TÜBİTAK-MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı’ndan Dr. Özgür Doğan, Düzce Üniversitesi Araştırma Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Bulut ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Emine Tekin, “Uzun yıllar Türksat’ta milli büyük projelere destek vermiş bir akademisyenin Düzce Üniversitesinde olmasından büyük onur duyuyoruz. Bu seminerin siz değerli öğrencilere çok şey katacağını ve yeni ufuklar açacağını düşünüyorum. Katkılarından dolayı Doç. Dr. Murat Bulut’a teşekkür ediyorum.” dedi.
Programın konuşmacısı Doç. Dr. Murat Bulut sunumunda; uydu sistemleri ve görev türleri, yörüngeler, jeosenkron, uydu haberleşme sistemi bileşenleri, uydu tarihçesi, aktif uydu filosu, Türksat uyduları ve fırlatma aşamasındaki Türksat 6A uydusu hakkında bilgiler verdi.
Doç. Dr. Murat Bulut “Bir yük taşımak için kamyona, bir insan taşımak için otobüse, bir uydu taşımak için ise yörüngeye ihtiyacımız vardır. 1968’de PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde başlayan uydu projemiz, 1979 yılında ilk uydu yer istasyonu ile devam etti. 1994 yılında Türksat 1B uzaya fırlatıldı. 2004 yılında ise Türksat A.Ş. kuruldu. 1990 öncesinde Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından başlatılan çalışmalar Türksat A.Ş.’nin kurulmasıyla devam etti. 2008 yılında kendi mühendislerimizin katkılarıyla geliştirilen 3A haberleşme uydusu fırlatıldı. 2021 yılında Türkiye’de ilk defa iki uydu birden fırlatıldı. İlk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A TÜBİTAK Uzay, Tusaş, Aselsan ve Ctech firmaları tarafından Türksat’ın katkılarıyla üretilerek fırlatılmaya hazır hale getirilmiştir.” şeklinde konuştu.