Düzce İli Merkez İlçesi Aydınpınar Köyü'nde, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen projede, Kahverengi Kokarca zararlısının doğal düşmanı olarak bilinen Samurai Arısı (Trissolcus japonicus) doğaya salındı.
Düzce Valisi Selçuk Aslan, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kılıç, Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik ve diğer ilgililerin katılımıyla gerçekleşen parazitoit salımı programında, çiftçilerin fındık üretiminde yaşadığı zorlukların azaltılması ve zararlıyla mücadelenin etkin bir şekilde yapılması hedeflendi.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Kahverengi Kokarca zararlısının fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar verdiğini belirterek, parazitoitlerin bu zararlıyı kontrol altına alarak ürün kayıplarını azaltmayı amaçladıklarını ifade etti. Uzun ayrıca, biyolojik mücadelenin çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem olduğunu vurgulayarak, kimyasal ilaç kullanımının ise son çare olarak tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Proje kapsamında Düzce genelinde 8000 adet parazitoitin doğaya salındığını söyleyen İl Müdürü Uzun, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve mücadele konusunda Bakanlığın uyarılarını takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kahverengi Kokarca ile mücadelenin devam edeceğini ve gerekli tüm çalışmaların titizlikle yürütüleceğini belirtti.
Kahverengi Kokarca zararlısıyla mücadelede biyolojik mücadelenin önemine dikkat çeken Vali Aslan, çiftçilere bol rekolteli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu.
Bu önemli adım, Düzce'deki tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümüne ve çiftçilerin geleceğe umutla bakmasına katkı sağlayacak gibi görünüyor.