Düzce’de yaşayan işletmeci Elanur Tekir, Kaynaşlı ilçesinde bulunan 120 yıllık köy evini turizme açarak Abhaz kültürünü gelecek nesillere taşıyor. 1999 yılında yaşanan deprem sonrasında kent merkezindeki iş yerini kaybeden Tekir, dedesinden miras kalan bu köy evini restore ederek turizm işletmeciliği yapmaya başladı. İlk olarak 8 odadan 3'ünü konaklama hizmetine açan Tekir, ilgi artınca diğer odaları da ziyaret ve konaklama için açtı. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan aldığı destekle işini genişletti ve araziye 2 küçük ev daha ekledi.
Özellikle İstanbul ve Ankara'dan gelen misafirleri ağırlayan Tekir, inşa ettikleri restoranda Abhaz mutfağının özgün lezzetlerini sunuyor.
“KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Elanur Tekir, dedelerinin Kafkaslar'dan 1864 yılında göç ederek Düzce'ye yerleştiklerini belirterek, evlerinin bu kültürel mirası koruma görevini üstlendiğini ifade etti. Evlerinin tamamının ahşap olduğunu ve ailenin bu değerli mirası koruma amacı güttüğünü vurgulayan Tekir, evlerinde geleneksel yaşam tarzını, yemekleri ve yaşam biçimini ziyaretçilerle paylaştıklarını dile getirdi.
Restorasyon sürecinde dönemin kaymakamının da desteğini aldıklarını belirten Tekir, evlerinin sürekli büyüyerek daha geniş kapsamlı hizmetler sunmaya başladığını söyledi.
Misafirlerin Abhaz yemeklerini tatma imkanı da bulduğunu söyleyen Tekir, Çerkes tavuğu, ceviz soslu tavuk, kara lahana gibi özgün lezzetlerin yanı sıra yöresel kahvaltı ve taze Abhaz peyniri gibi yerel ürünleri sunduklarını belirtti. Aile işletmesi olarak çalıştıklarını ve gelecek nesillerin bu mirası devam ettireceğine inandığını ekleyen Tekir, kültürel zenginliklerini ziyaretçilerle paylaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.