Şenlikte, Düzce’nin özgün tatlarından Abaza peyniri çeşitleri, yerli üretim fındık çeşitleri, tatlılar ve el yapımı sepetlerin sergilendiği stantlar kuruldu.
Şenlikte konuşan Düzce Valisi Selçuk Aslan, kentin 750 bin dekar tarım arazisinin yüzde 85'inde fındık üretimi yapıldığını belirterek, "Türkiye'de ekili alan bazında 6. sıradayız ancak üretim açısından 4. sıradayız. Yıllık asgari 50 bin, maksimumda ise 100 bin ton fındık üretimimiz mevcut" dedi.
Aslan, bu yıl rekoltenin oldukça verimli olduğunu ve üreticilerin bu yılı “var yılı” olarak tanımladıklarını ifade ederek, "İlimizde bu yıl rekoltenin 95 bin ton ile 100 bin ton arasında olacağı, Borsa Başkanımızın ifadesiyle 110-120 bin tona kadar çıkacağı yönünde beklentiler var. İnşallah 120 binli rakamları görürüz" diye ekledi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun da fındığın Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü olduğunu vurgulayarak, "Düzce için büyük kültürel ve ekonomik öneme sahip. Üreticilerimizin bahçesinde hasat işlemlerini gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı günde, yıl boyunca özenle yapılan işlemlerden sonra ürünü hasat etmeye ve pazara sunmaya hazırlanıyoruz" dedi.
Şenlikte, Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü folklor ekibi yöresel horon gösterisi sundu. Vali Aslan ve protokol üyeleri, stantları gezerek yöresel ürünlerden tatma fırsatı buldu, ardından bahçeye girerek fındık hasadı yaptı. Bu coşkulu etkinlik, Düzce’nin tarım kültürünü ve fındık üretimini kutlamak adına önemli bir buluşma oldu.