Gündem

DÜZCE'DE AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISI İLE MÜCADELE ÇAĞRISI

Düzce'de uzun yıllardır görülen ve bölgeye adapte olmuş Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı, genellikle Haziran ayının üçüncü haftasında ilk döl zararını göstermeye başlıyor.

Bu zararlı, birçok bitki türünde zarar yapabilme yeteneğine sahip olup özellikle dut, akçaağaç ve fındık başta olmak üzere elma, armut, kiraz gibi pek çok bitkide de zarar oluşturabiliyor.

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararı, yumurtadan çıkan larvaların yapmasıdır. Yumurtalar genellikle yaprağın altına, nadiren de üst kısmına bırakılır ve buradan çıkan larvalar yaprakta toplu halde beslenmeye başlarlar. Larvalar beslenmeyi tamamladıktan sonra bireysel yaşama geçerler ve pupa dönemine girerek gelecek dönemin kelebeklerini oluşturacak erginlere dönüşürler.

İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı ile mücadelede bahçe sahiplerinin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Zararlının popülasyon yoğunluğunun dikkate alınarak mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, öncelikle Entegre Mücadele Prensipleri kapsamında alternatif mücadele yöntemlerine başvurulması gerektiğini ifade etti. Ancak zararın ekonomik zarar eşiğini aşması durumunda kimyasal mücadele yöntemlerine başvurulabileceğini söyledi.

İl Müdürü Uzun, çevre ve doğal düşmanlar için en az zararlı olan ilaçların seçilerek kullanılması gerektiğini ve muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılmasının önerildiğini belirtti. Ayrıca mekaniksel mücadele yöntemlerinin de etkili olduğunu ve bunun yanı sıra karton veya mukavva gibi malzemelerin kullanılarak toplu halde zararlıların yakalanabileceğini ifade etti.

Üreticilerin bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini söyleyen Uzun, zararlıyla mücadelenin toplu olarak yapılmasının etkili olacağını vurguladı ve ekledi: "İlaçlı mücadeleden sonra 10-15 gün sonra tekrar kontrol edilmeli ve gerekiyorsa ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır."