Gündem

DÜZCE MUTFAĞININ EŞSİZ LEZZETLERİ KİTAPTA TOPLANDI

Düzce’nin zengin yemek kültürünü tanıtmak amacıyla hazırlanan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabının ikinci baskısı tamamlandı

 Yerel lezzetlerin ve geleneksel tariflerin bir araya getirilerek Düzce’nin gastronomik zenginliğinin ön plana çıkarıldığı kitapta, yeni reçetelerle birlikte 321 yöresel lezzet yer aldı.

Türk mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahip olan Düzce mutfak ve yemek kültürünün ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtılması amacıyla Düzce Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabının ikinci baskısı tamamlandı.

“Geleneklerimizle geleceğe” sloganı ile hazırlanan ve Düzce’nin gastronomik zenginliğini yansıtması açısından adeta bir rehber niteliği taşıyan kitapta, yerel malzemelerle hazırlanan ve nesilden nesile aktarılan geleneksel tarifler yer alıyor.

İlk baskısı 2021 yılında yayınlanan ve Düzce mutfağına ait birbirinden lezzetli ve özgün 285 tarifi barındıran kitap, ikinci baskısında 81 yeni tarifin eklenmesiyle daha da zenginleştirildi.

Şehrin yemek kültürünü yaşatmak ve geleceğe aktarmak amacıyla hazırlanan kitapta, bölgenin doğal ve taze ürünleri kullanılarak hazırlanan 38 çorba, 61 salata, meze ve zeytinyağlı, 60 ana yemek, 32 hamur işi, 14 mantı ve makarna, 10 pilav, 44 tatlı, 9 ekmek, 10 içecek, 29 kahvaltılık, reçel ve çeşitli ürün tarifleri yer aldı. Yeni baskıda, Düzce’nin 14 coğrafi işaretli ürününe de yer verildi. 

ÖZLÜ: TÜM ZENGİNLİĞİMİZİ DAHA KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE ULAŞTIRMAYI HEDEFLEDİK

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Konuralp Gazi diyarı Düzce’nin kendine özgü ürünlerinin harmanıyla oluşmuş lezzet sırlarını içeren ‘Düzce Yemekleri’ kitabının büyük bir emek, özen ve titizlik ile bundan yaklaşık 3 yıl kadar önce hazırlandığını hatırlatarak, “Düzce’mizin her ilçesi, her bir köyü karış karış gezilerek, nesilden nesile aktarılan mutfak kültürümüz en aslına uygun haliyle kaleme alınarak gastronomi uzmanlarının ve lezzet avcılarının beğenisine sunuldu. İlk baskısında 285 yemeğin yer aldığı kitabımıza ikinci baskısında 81 yeni tarifin de eklenmesiyle, tüm zenginliğimizi daha kapsamlı bir şekilde gelecek nesillere ulaştırmayı hedefledik. Düzce mutfak kültürünü tek bir cümle ile özetlemek gerekirse ‘Her bir heybeden aldığımız ürünlerin tek bir tencerede pişmesiyle ortaya çıkan, birliği ve beraberliği simgeleyen, kimi zaman hüzünlendiren kimi zaman ise gülümseten hikayeleriyle gelenekten geleceğe uzanan Düzce Mutfağı’ ifadesini kullanabiliriz. Daima büyümekte olan Düzce Beltur A.Ş. bünyesinde kurulan Düzce Mutfak Sanatları Merkezi başta olmak üzere tüm tesislerimize rehberlik edecek olan bu kitabın ilk baskısını koordine eden Sayın Sibel Tuncer’e, akademik bilgileri ile katkı sağlayan Dr. Züleyha Baran’a, çalışmada görev alan Sayın Ayşe Çakır Yazgel’e ve kitabımızın ikinci baskısını hazırlayan gastronomi uzmanı Sayın Neslihan Ay’a üstün gayretleri ve başarılı çalışmaları için teşekkür ediyorum” dedi.

Düzce Belediyesi, 321 kadim reçete ve asırlık yemek tariflerinden oluşan ‘Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları’ kitabı ile şehrin kültürel mirasının korunmasına da katkı sundu.